Prata inte lön oförberedd


Prata inte lön oförberedd

Tycker du att det är jobbigt när det drar ihop sig till lönesamtal? Lugn bara, det finns gott om matnyttiga tips för att du ska känna dig trygg och nå ett bra resultat.

Hedengren Media

David Hedengren
Hedengren Media


De flesta experter är överens om att det viktigaste inför ett lönesamtal är att vara förberedd. Ta gärna hjälp av någon arbetskamrat; det gör det lättare att få fram konkreta argument, till exempel förklara varför du är bra på ditt jobb samt på vilket sätt du har utvecklats och fått mer ansvar sedan förra lönesamtalet.

Enligt fackförbundet ST:s rekommendationer är det dessutom viktigt att vara lyhörd, ställa frågor och verkligen lyssna på vad ens chef säger under samtalet. Men givetvis också visa att man är medveten om att det finns en hel del som man kan förbättra för att stärka sin kompetens och höja prestationsribban.

Självklart ska du även tänka igenom vilken lönenivå du tycker är rimlig. Vilket kan vara lättare sagt än gjort; många tycker att det tar emot eller till och med är pinsamt att prata om pengar. Enligt ST bör man laborera med tre tänkbara lönenivåer – en lägsta, en mer rimlig samt en högsta-vinsten-nivå.

Det är förstås inte heller fel att rakt på sak fråga din chef vilka förväntningar han eller hon har på dig och vad som krävs för att du framöver ska kunna få ett hyfsat lönepåslag.

Som så mycket annat på arbetsmarknaden finns det könsskillnader även när det gäller löneförhandlingar. Kvinnor tar generellt inte för sig på samma sätt som män. Forskarna talar om mäns större benägenhet att ge sig in i konkurrenssituationer, men också att män lättare uppfattar sina prestationer som bra och värdefulla – inte sällan även övervärderar dem. Följden blir också att de kräver högre lön än sina kvinnliga kolleger.

Som kvinna bör man alltså rätt värdera sina prestationer. Vad skulle det till exempel innebära för arbetsgivaren om du plötsligt bytte jobb? Genom att vara beredd att söka dig bort och få din chef att inse detta, stärks din position när du ska förhandla lön och andra villkor. Skulle du välja att sluta blir det betydande kostnader för arbetsgivaren för att anställa och lära upp ny personal. Och det vet givetvis din chef.

För att det perspektivet ska tydliggöras är det viktigt att du verkligen förhandlar om din lön. Inte sällan informeras nämligen bara den anställde att han eller hon ska få en viss lön i enlighet med en lönetrappa. Men stå på dig ändå och kräv en förhandling. Studier visar att anställda som förhandlar i genomsnitt får någon procent mer i lön än de som inte gör det.

Passa även på att diskutera andra förmåner och inte bara fokusera på själva lönen. Når du inte hela vägen i kronor och ören finns det ju alltid en möjlighet att kompensera i form av till exempel fler semesterdagar eller rätten att arbeta hemifrån en eller ett par dagar i veckan.

Här är avslutningsvis några sammanfattande tips inför lönesamtalen från fackförbundet SACO:

Vad har du presterat?

Tänk noga igenom hur du arbetat under året, om du kanske fått nya ansvarsområden och hur bra du har uppnått dina mål.

Hur mycket ska jag begära?

Försök att ta reda på så mycket som möjligt om hur du ligger till lönemässigt jämfört med andra som har ett liknande jobb, avseende till exempel utbildning, befattning och erfarenhet.

Vad bestämdes på utvecklingssamtalet?

Rekapitulera det senaste utvecklingssamtalet. Vad kom du överens om med din chef och hur väl har du uppfyllt målen?

Var förberedd!

Ställ samman svaren du kommit fram till på ovanstående frågor och ha det som utgångspunkt när du går in till lönesamtalet. Agerar du på rätt sätt finns det åtskilliga tusenlappar att tjäna.

Publicerad 2017-03-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: